kolmapäev, 13. veebruar 2019

Lapimaal, lapipizza, tüllimaal - IT blogist 4.04.2008

Üks ilus ja suur lapimaali töö on Marja Matiiseni kodulehel.
Kunagi ilmus ajakirjas ,,Ilutegija" tehnika tutvustus: nr ei oska öelda, aga mul on sealt selline pilt:
Ise õppisin seda 95.a., aga siis tegime seda tavalisele kangale ja valmis vist ainult tööproov.

Murrang toimus siis, kui Eve Oro õpetas oma lapitehnika kursustel seda tehnikat liimiriidele tegema.
2003. a. valmis meil 1. School Fashion Showīks kollektsioon lapimaali tehnikas (ise ma seda ei õmmelnud, vaid andsin idee ja õpetasin tehnikat):


Lapimaaliks vajalikud materjalid:
tüll (parim on jämedama struktuuriga tüll ja sageli kasutatakse just musta)
liimiriie (sobib igasugune: oluline, et liimiks)

  ja niiöelda ,,purgimaterjal" ehk väikesed riidetükid: sobivad kõik õhukesed materjalid ja niidid ning ka kangast harutatud niidid.
Triikimiseks on vaja veel küpsetuspaberit.
Nüüd tuleks kas:
maalida kavand
või võtta ette mõni loodusfoto


või vaadata hoopis aknast välja.
Lõika välja taustakangas - liimiriie (lisa 1-2 cm õmblusvaru)!
Aseta kangas lauale, liimine (kare) pool jääb peale. Kanga alla peaks panema aluspaberi või papi, siis on seda hõlpsam pärast triikimislauale tõsta.

Mustri kontuurid kanda hariliku pliiatsi või kriidiga kangale. Eriti kaval on panna pilt liimiriide alla, sest see paistab tavaliselt läbi ning siis joonistama ei peagi. 
Kata taustakangas kangatükkidega - need võib välja lõigata detailide kujuliselt või täiesti ära hakkida. Kui kasutad taustaks liimiriiet, tuleb see täielikult, ka servad ära katta. Pindu võid täiendada ka kanganiitide jm.
Kata töö küpsetuspaberiga ja triigi üle!
Kata töö tülliga!Võid kasutada ka väiksemaid tükke või panna tülli mitu kihti (tekivad uued mustrikombinatsioonid).

Traagelda kõik kihid kokku!(servad ja diagonaalid).

Kinnita kihid masinõmblusega!Jäljenda masinõmblusega detailide servad! Masinpisteridadega võib ka osa pindu ära täita.
Eemalda traagelniidid!
Auruta töö pahemalt poolelt!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar